Алматылық журналистер үшін кәсіпорынға баспасөз туры өтті

Өңірлік коммуникациялар қызметі бүгін Алматы журналистері «ЛОТТЕ Рахат» фабрикасымен бірлесіп, экскурсия ұйымдастырды.  Кәсіпорында санитарлық нормаларды сақтауға ерекше көңіл бөлінеді, бұған БАҚ өкілдері де көз жеткізді, - деп хабарлайды Paryz.kz.

Алматылық журналистер үшін кәсіпорынға баспасөз туры өтті
фото: Өңірлік коммуникациялар қызметі

Вафли кәмпиттері, шоколад және кәмпиттерден жасалған жаңа жылдық сыйлықтар. Алматы журналистері үшін Мемлекет басшысының өндірістерде, фабрикаларда және зауыттарда жұмыс істейтін еңбек адамдарына ерекше құрмет көрсету туралы тапсырмасы аясында «ЛОТТЕ Рахат» фабрикасына баспасөз туры ұйымдастырылды. 

БАҚ өкілдері мен блогерлер жаңа жылдық сыйлық жиынтықтарын орау және жинау бойынша фабриканың дайындығын, конвейер таспаларын көріп, кондитерлік цехтың атмосферасына енді. 

Фабрикада 10 өндірістік және бір қосалқы (орау) цехтар орналасқан.  Зауыт қызметкерлері жылына 42-ден 62 тоннаға дейін өнім өндіреді. Зауытта барлығы 600-ге жуық түрлі өнім түрлері бар. Жабдықтың өзі Еуропадан, Түркиядан және Ресейден әкелінген. Зауытта 1991 жылдан бері жұмыс істеп келе жатқан ең жаңашыл жабдықтар да бар. Бұл неміс конвейері, ол жылына қарамастан, Германиядан келген кондитерлерді таң қалдырған, бүгінде толық қуатта жұмыс істейді. Цех шеберлері жабдықтың жұмыс жағдайын бақылайды.

«Жақында біз шоколадты батон конфеттерін шығаратын жабдықты сатып алдық», - деп хабарлады өндірісте.

Фабрика өте үлкен және Жібек жолы-Зенков, Қалдаяқов-Мақатаев алаңындағы «Көк» базардың маңын алып жатыр.

Өндіріс жөніндегі директор Марина Крестьянская экскурсия өткізіп, зауыт тарихы мен үздік жұмысшылары жайлы жазылған стендтерді көрсетті. Мысалы, фабрикада ондаған жылдар ішінде тұтас әулеттер қалыптасты, ал қазіргі уақытта мұнда барлығы 1600-ге жуық адам жұмыс істейді. Негізінен әйелдер, зауыт жұмысшысының орташа жасы - 41.

«ЛОТТЕ Рахат» өнімдерін өндіруге арналған шикізат әртүрлі елдерден әкелінеді. Негізгі ингредиент-шоколад өндіруге арналған какао бұршақтары Ганадан әкелінеді.
«Бізде какао бұршақтарын бастапқы өңдеуден өтеді, яғни біз ешқандай шоколад массаларын, глазурь дегендерді сатып алмаймыз, бәрін өз өндірісімізде, таза какао майында өндіреміз», - деп атап өтті Марина Крестьянская.

Баспасөз туры барысында журналистерге үш ауысымдық режимде жұмыс істейтін төрт өндірістік желісі бар «№1 Цех» көрсетілді. Мысалы, бірінші қатарда пралинді-жылтыратылған кәмпиттер шығарылады. Олар «Алтын құм», «Маки Алатау», «Белочка» сияқты конфеттер. Екінші желі – 850. Мұнда ішіне бір нәрсе салынған шоколадты кәмпиттер шығарылады. Осы желіде «Рахат», «Достық», «Гармония» кәмпиттері өндіріледі, сондай-ақ мұнда «Рандеву», «Ажар», «Құттықтаймыз», «С праздником!» деп аталатын қораптағы конфеттер де құйылады.

Үшінші желіде вафлиден жасалған пралин-жылтыратылған кәмпиттер шығарылады. Бұл кеңестік кезеңнен бері келе жатқан «Мишутка», «Умка» тәттілері, олардың бұрынғы атаулары - «Мишка косолапый», «Красная шапочка».

Ал төртінші желі – «Қазақстан» жүз граммдық шоколад құйылатын кондитерлік фабриканың ең басты орны. Сол жерде «Томирис», «Алматы» және тағы басқа шоколадтар құйылады.

Фабриканың тәуліктік өндірісі орта есеппен 150-180 тоннаны құрайды. Жоғарыда айтылғандай, зауыт үш ауысымда жұмыс істейді: бірінші 7,5 сағат, екіншісі 7 сағат және үшінші 8 сағат. Жұмысшылар, әдетте, болашақ кондитерлерді дайындайтын «Перспектива» оқу орталығында дайындалады, бірақ ол үшін арнайы білімсіз де жұмысқа тұруға болады.