Алматыда «Неге адамдар ұлттық тағамдарды татып көру және жаңа елді ашу үшін мыңдаған шақырым жол жүруге дайын? Қай қалада тұру және туристерді қабылдау жақсы? Алматыны қалай көрікті жерге айналдыруға болады?» секілді маңызды сұрақтарға жауап іздеген конференция өтті, - деп хабарлайды Paryz.kz.
Шараға Қазақстан, Нидерланды, Катар, Индонезия, Оңтүстік Корея, Бельгия және басқа елдерден 30-дан астам сарапшы қатысты. Қатысушылар арасында Леонид Парфенов, Нұрлан Смағұлов, Асқар Байтасов сияқты көрнекті тұлғалар, Michelin және The World's 50 Best Restaurants өкілдері, сондай-ақ Mathaf өкілдері: Араб заманауи өнер мұражайы (Катар мұражайлары), Целинный заманауи мәдениет орталығы және Алматы өнер мұражайы болды.
Урбанистика, гастрономия, өнер, бизнес және қонақжайлылық салаларының сарапшылары осы және басқа да көптеген тақырыптарды жеті пікірталаста талқылады.
Конференцияда Almaty Museum of Arts бас кураторы Инга Латсе, көміртегі нөлдік шығарындылары бар әлемдегі алғашқы қонақ үй компаниясы Potato Head Bali қаласынан келген Клаудия София Фон, «I Amsterdam» бренді және т.б.
Алматы қаласы әкімінің орынбасары Әлішер Әбдіқадыров: «Алматы – еліміздің қаржылық, мәдени және туристік астанасы. Соңғы бір жылда қалаға 2 миллионнан астам турист келсе, оның 540 мыңы шетелдіктер. Шетелдік туристердің шамамен жартысы Алматыға арнайы гастрономия үшін келеді. Туризм экономикалық тұрғыдан қала үшін маңызды салаға айналуда. Тек салық бойынша өткен жылы 72 миллиард теңгеге жуық қаржы жиналды, бұл 160 миллион долларды құрайды. Өсім 64 пайызды құрады. Бұл біз үшін өте маңызды болып табылады. Туризм белсенді қайтарымды, үлкен жұмыспен қамтуды қамтамасыз етеді, бұл салада 80 мыңнан астам адам жұмыспен қамтылған. Алматыда 100-ден астам ұлттың өкілдері тұрады және бұл мәдени және гастрономиялық әртүрлілік қаламызды таулары мен табиғатымен бірге ерекше етеді».
Конференциядан басқа, 17-23 маусым аралығында қала үлкен қалалық фестивальге айналды: қала мейрамханаларында арнайы фестиваль мәзірінен дәм татып, The World's 50 Best Restaurants and Michelin жұлдызды аспаздарының қатысуымен гастрономиялық кешкі астарға қатысуға болады. Кешкі астар алғаш рет мейрамханалардан тыс жерде және қаланың танымал орындарында ұйымдастырылды.
Бұл бастама Алматының мәдени және гастрономиялық әртүрлілігін көрсетіп қана қоймайды, сонымен қатар туристерді көбірек тартуға көмектеседі, бұл өз кезегінде қаланың экономикалық дамуына оң әсер етеді.