Қозы еті мен құс етінің бағасы 15,7%-ға өсті. Жылқы еті – 11,2%-ға, шошқа еті – 8,7%-ға, сиыр еті – 8,6%-ға қымбаттады.
Қазақстанда қазан айында ет және құс етінің бағасы 2020 жылғы қазанмен салыстырғанда 10,7%-ға өсті. Бұл - биылғы өсімнің ең жоғарғы көрсеткіші деп хабарлайды Paryz.kz, Energyprom.kz-ке сілтеме жасап.
Әлемде ет пен құс етінің азық-түлік бағасының индексі БҰҰ-ның Азық-түлік және ауыл шаруашылығы ұйымының мәліметі бойынша 112,1 пунктіні құрады – бір жыл бұрынғы көрсеткіштен 20,3 пунктіге немесе 22,1%-ға артық. Өткен жылдың сәйкес айына қатысты ағымдағы жылы ең жоғары индексі шілдеде тіркелді: 114,1 пункт.
Қазақстан аймақтары жағдайында ет пен құс етінің бағасы бір жылда Қостанай облысында 4,1%-ға, Түркістан облысында 18,4%-ға өсті. Сондай-ақ Маңғыстау облысында (16,6%-ға) және Шымкентте (16,4%-ға) айтарлықтай өсім байқалды.
Қозы еті мен құс етінің бағасы 15,7%-ға өсті. Жылқы еті – 11,2%-ға, шошқа еті – 8,7%-ға, сиыр еті – 8,6%-ға қымбаттады.
Қазан айында Қазақстан Республикасының қалаларында жылқы еті ең қымбат болды – бір келісі орташа есеппен 2557 теңге.
Олардан кейін қой еті (клограммына 2399 теңге) және сиыр еті (келісі 2234 теңге) келеді. Шошқа етінің бөлшек сауда бағасы Қазақстан Республикасы қалаларында орта есеппен келісіне 1808 теңгені, тауық етінің келісіне 1047 теңгені құрады.
Сонымен қатар, ет пен құс етін, сондай-ақ олардан алынатын тамақ өнімдерінің өндірісі бір жылда 6,4 пайызға өсіп, қаңтар-қыркүйек айларында 250,7 мың тоннаға жетті. Оның 194,8 мың тоннасы құс еті, 55,9 мың тоннасы ірі қара, ұсақ мал, шошқа, жылқы және жылқы еттері болды.
Құс етін өндірудің 79%-ы тек үш облыстың үлесіне тиеді: Алматы (66,6 мың тонна), Ақмола (56 мың тонна) және Шығыс Қазақстан (31,3 мың тонна) облыстары. Өндірілген еттің жартысынан астамы да тек үш облыстың үлесіне тиді: Ақтөбе (14 мың тонна), Қостанай (7,4 мың тонна) және Павлодар (6,9 мың тонна) облыстары.